top of page

Pullopostia

Karhukonttorin blogista löydät uutisemme, lehdistötiedotteemme sekä muut ajankohtaiset tiedotteet.


Ursa Minor Ensemblen ohjelmistossa on syksyllä 2023 Salla Fagerströmin käsikirjoittama näytelmä Kuvanveistäjä. Näytelmän kantaesitykset pidetään kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä 23.-26.11.2023. Liput esityksiin ovat tulleet myyntiin osoitteessa www.lippu.fi.

Kuva: Heidi Koivisto Robertson

Karl Albert Tallrothin elämää ja kuolemaa kuvaava Kuvanveistäjä-näytelmä avaa yleisölle näkymän suoraan nuorena kuolleen viittomakielisen suurmiehen sieluun. 27-vuotiaana kuollut kuvanveistäjä Tallroth oli poikkeuksellinen kuuro aikana, jolloin kuurot olivat tyypillisesti säälin, avun ja hyväntekeväisyyden kohteita. Hänen kantava ajatuksensa oli, että kuurojen pitää itse auttaa itseään, eikä odottaa kuulevien apua. Taiteellisten pyrkimystensä ohella Tallroth oli suomalaisen kuurojen yhdistystoiminnan pioneeri, joka ymmärsi yhteisöllisyyden ja vertaistuen merkityksen kuurojen voimaantumisessa.


Karl Albert Tallrothin elämää ja kuolemaa kuvaava Kuvanveistäjä-näytelmä avaa yleisölle näkymän suoraan nuorena kuolleen viittomakielisen suurmiehen sieluun.


Katsoja pääsee uppoutumaan kuuron elämismaailmaan ja olemaan “kuuro” yhdessä esityksen kanssa. Teoksessa murretaan auditiivisen maailman luomia normeja ja tuotetaan informaatiota käyttämällä kuurojen luonnollista aisti- ja kokemusmaailmaa.


Käsikirjoitus: Salla Fagerström

Ohjaus: Noora Karjalainen

Rooleissa: Jarl Hanhikoski, Silja Ruonala, Olga Green, Quentin Green

Valosuunnittelu: Dawn Jani Birley

Äänisuunnittelu: Joonas Leppä

Kuvat: Heidi Koivisto Robertson

Media design: Teemu Lipasti-Sjöroos

Tuotanto: Teresa Tiainen, Ursa Minor


Esitykset: Kulttuurikeskus Caisassa 23.-26.11.2023

Kesto: 75 min ilman väliaikaa

Ikäsuositus: 12-vuotiaista eteenpäin

Kieli: suomalainen viittomakieli, puhetulkattu suomeksi

Liput: 15/6 e

Tiedustelut: teresa@ursaminor.fi


Seuraavat näytökset


23.11.2023 klo 19:00, ENSI-ILTA, Kulttuurikeskus Caisa

24.11.2023 klo 19:00, Kulttuurikeskus Caisa

25.11.2023 klo 19:00, Kulttuurikeskus Caisa

26.11.2023 klo 17:00, Kulttuurikeskus Caisa


3 katselukertaa

Päivitetty: 8 tuntia sitten

Viittomakielinen harrastustoiminta käynnistyy Pitäjänmäen koululla ensi viikolla - ilmoita lapsesi mukaan!


Kolme lasta sovittamassa roolivaatteita ylleen.
Kuva: Heidi Koivisto Robertson

Osana Harrastamisen Suomen mallia Ursa Minor järjestää viittomakielistä harrastustoimintaa Pitäjänmäen koululla 3.-6. ja 7.-9. luokkalaisille. Harrastamisen Suomen mallissa on kyse siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus nauttia mieluisasta ja maksuttomasta harrastuksesta koulupäivän yhteydessä.


Syyskaudella tarjoamme kaksi eri harrastusryhmää:


VALOKALAT (alakouluryhmä)


Torstaisin 14.15-15.45 Pitäjänmäen koululla.


Valokalat on 3.-6. luokkalaisille suunnattu viittomakielinen ilmaisuharrastus. Harrastuksessa lapset pääsevät luomaan tarinoita, kokeilemaan vaatteita, suunnittelemaan lavasteita ja pakohuonetta sekä näyttelemään eri hahmoja. Pääteemoina ovat Halloween ja Kuurotunturi.


Päätoimisena opettajana on Silja Ruonala.


Tässä ryhmässä käytetään suomalaista viittomakieltä, joten osallistujilta toivotaan sujuvaa viittomakielen taitoa.


Ilmoittautumislomake


Pi Lit! (yläkouluryhmä)


Huom! Pi Lit! -ryhmän toiminta on lopetettu osallistujien vähyyden vuoksi.


Pi Lit! -harrastuksessa 7.-9. luokkalaiset pääsevät sukeltamaan visuaalisen taiteen maailmaan! Tässä harrastuksessa nuorilla on mahdollisuus ilmaista itseään monipuolisen taiteen avulla omista lähtökohdistaan käsin.


Ohjelmassa on näyttelijätaitojen testaamista, erilaisten kuvaustekniikoiden harjoittelemista, tekoälyn maailmaan tutustumista ja erilaisten luovuuden ulottuvuuksien kokemista. Loppuhuipennuksena on taidehäppeninki, jossa nuoret pääsevät esittelemään luomuksiaan laajemmalle kohderyhmälle.


Päätoimisena opettajana on Quentin Green.


Tässä ryhmässä käytetään suomalaista viittomakieltä, joten osallistujilta toivotaan sujuvaa viittomakielen taitoa.


Ilmoittautumislomake


Tervetuloa mukaan harrastamaan!


Lisää tietoa Harrastamisen Suomen mallista: https://harrastamisensuomenmalli.fi/


Lisätietoja:

Tuottaja Teresa Tiainen

teresa@ursaminor.fi / 045 7877 2453

47 katselukertaa

Päivitetty: 25. elok.

Viittomakielisen kirjallisuuden ja ilmaisun tapahtuma Ursa Verbum tulee jälleen!


Tapahtuma toteutetaan toista kertaa ja tällä kertaa tapahtuma valtaa vuorostaan suomenruotsalaisen kulttuurikeskus Luckanin Helsingin Yrjönkadulla. Samalla tapahtuma toteutetaan molemmilla kotimaisilla viittomakielillä.


Ursa Verbumissa saat ainutlaatuisen tilaisuuden sukeltaa viittomakielisen kirjallisuuden maailmaan ja tutustua viittomakieliseen ilmaisuun eri muodoissaan työpajojen, Pecha Kucha -luentojen ja paneelikeskustelun muodossa. Lisäksi ohjelmaa tähdittävät viittomakieliset lahjakkuudet niin kotimaasta kuin kansainvälisiltä estradeilta.


Tämän vuoden teemana on "musiikkia silmille".


Piirros: Olga Green

Ursa Verbum - Viittomakielisen kirjallisuuden ja ilmaisun tapahtuma


Perjantaina 26.8.2023 kello 10-15

Luckan Helsingfors

Yrjönkatu 27, Helsinki

Vapaa pääsy, kaiken ikäisille


Päivän ohjelma levittäytyy Luckanin kolmelle estradille: Torgetiin, Verandaniin ja Lilla Luckaniin. Torgetissa nähdään kymmenen minuutin Pecha Kucha -pikaluentoja viittomakieliseen ilmaisuun liittyvistä aiheista, sekä paneelikeskustelu "Musiikkia silmille - Miten onnistua viittomakielisessä ilmaisussa?" Paneelikeskustelu striimataan Luckanin Youtube-kanavalle.


Verandanissa on vaihtuvia walk in -työpajoja, joissa pääset ilakoimaan viittomakielisen ilmaisun parissa. Lilla Luckanissa sijaitsee vauvojen ja taaperoiden oma pesä, jossa voi hypätä viittomakielisen satujunan kyytiin.


Luckanin yhteydessä toimii kahvila, josta saa kahvia, lounasta ja virvokkeita.


Voit ladata tapahtuman ohjelman itsellesi tästä (ohjelma suomeksi ja ruotsiksi):


URSA VERBUM
.pdf
Download PDF • 515KB

Eikä tässä vielä kaikki! Ursa Verbumin oheisohjelmassa ovat tänä vuonna viittomakielinen runokurssi ja viittomakielinen runoklubi:


Viittomakielinen runokurssi


Perjantaina 25.8.2023 kello 18-21

Finlandssvenska teckenspråkiga r.f

Tilkankatu 7, Helsinki

Maksuton, ennakkoilmoittautuminen vaaditaan


Kutkuttaako runosuonta? Tervetuloa mukaan viittomakieliselle runokurssille! Runokurssilla, jota opettaa kansainvälisesti tunnustettu ruotsalainen viittomakieliartisti Jamila Ouahid, sukellamme syvemmälle viittomakielisen runouden saloihin. Pääsemme tutustumaan erilaisiin työskentelytapoihin ja oppimaan uusia tekniikoita viittomakielisen runouden luomiseen. Halukkaat pääsevät myös esittämään kurssilla tuotettuja runoja seuraavana päivänä järjestettävässä viittomakielisessä runoklubissa.


Huomaathan, että kurssille otetaan rajattu määrä osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan laittamalla viestiä tuottaja Teresa Tiaiselle: teresa@ursaminor.fi / 045 7877 2453.


Viittomakielinen runoklubi


Lauantaina 26.8.2023 kello 19-21

Luckan Helsingfors

Yrjönkatu 27, Helsinki

K-18, liput 5€


Kun päivä taittuu iltaan, on vuorossa jo perinteeksi muodostunut viittomakielinen runoklubi! Klubiohjelma on täynnä Visual Vernacularia, viittomakielistä ilmaisua ja runoutta niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltäkin viittomakieliartisteilta. Yleisö pääsee halutessaan mukaan viittomilla ilotteluun Open Stagessa ja Sign Slamissa.


Lataa tästä runoklubin ohjelma itsellesi:


Runoklubi ohjelma
.pdf
Download PDF • 592KB

Tapahtuma ja sen oheisohjelmat toteutetaan yhteistyössä suomenruotsalaisen kulttuurikeskus Luckanin, Finlandssvenska teckenspråkigan, Viittomakielisen kirjaston ja Viittomakielialan Osuuskunta Vian kanssa. Tapahtumaa ovat tukemassa Taike, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto ja Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.

43 katselukertaa
1
2
bottom of page