Pieni monivärinen peikko


"Hyvä lopputulos hankalan projektin päätteeksi oli vain hyvää tuuria. Kuka tahansa olisi voinut tehdä saman, ja joku osaava varmasti vielä paremmin."
"Oma osuuteni tässä hommassa oli olematon, kollega hoiti sen isomman työn."
"Positiivinen palaute työstä on vain turhaa kehua, palautteen antaja ei tiedä mistä puhuu. Vai kehuuko se minua, koska olen kuuro / nainen / keltanokka / (täydennä oma sanasi tähän)?"

Onko jokin näistä ajatuksista missään elämäsi vaiheessa pälkähtänyt mieleesi? Noin 70% ihmisille on. Sitä kutsutaan huijarisyndroomaksi. Ihminen uskoo olevansa huijari ja odottaa, milloin muu maailma oivaltaa saman - mutta tämä ihminen on oikeasti kaikin tavoin pätevä. Huijarisyndrooma on toisin sanoen huijariuden tunnetta olematta sitä oikeasti.


Minä olen toipuva huijari. Olen istunut monivärisen peikkoni kanssa monta kertaa keittiön pöydän äärellä yömyöhään. Olemme keskustelleet siitä, miksi peikko jaksaa jankata, etten minä osaa mitään. Miksi se uskottelee, että ei kannata toteuttaa luovia ideoita. Miksi se väittää, että jonain päivänä rakentamani korttitalo romahtaa.


Korttitalolla tarkoitan pientä yritystämme, jonka olemme rakkaudella ja vaivalla perustaneet, kasvattaneet ja vaalineet: Ursa Minoria. Unelmieni kulttuuritaloa, jonne kaikki maailman viittomakieliset taiteilijat tulevat kuin kotiinsa. Synonyymi inklusiivisuudelle. Kaikkien aikojen paras työpaikka, joka tekee maailmasta joka päivä yhdenvertaisemman paikan kaikille olla ja elää ja työskennellä.


Peikko väittää näitä ajatuksia liian suuriksi. Maailma on julma paikka, ja sen tehtävänä on pitää pienet ihmiset pieninä. Mitä minä sille voin? Näin pieni kuuro nainen ei voi paljoakaan muuttaa mitään. Ursa Minorkin on yritys, sanan merkityksenä yrittäminen ja tyhjän tavoitteleminen.


Äh! Miksi se ei vaan kerää kirjavaa häntäänsä kokoon ja häivy?


Koska se on toimintatapojeni, uskomusteni ja ajatusteni kieroontunut summa, jonka häätämiseksi minun pitää muuttaa tapojani. Ja tavathan ovat ihmisessä tunnetusti se viimeinen asia, mitkä voivat muuttua.


Photo by Wilmer Martinez on Unsplash

Tärkeintä on tiedostaa, että tämä on mahdollista. Huijarisyndrooma ei ole mielenterveyden häiriö, vaan tunne. Ja tunteita voi aina työstää.


Pienikokoisuudestani on hyötyä, kun pujahdan oikeista ovista sisään ja verkostoidun. Kuuroudestani on hyötyä, kun tarvitaan asiantuntijaa paikalle kertomaan, miten inklusiivisuus, saavutettavuus tai yhdenvertaisuus arkielämässä toteutuvat. Naiseudellani taas on mittaamattomasti voimavaroja ja työkaluja, joilla tehdä tyhjien unelmien tavoittelemisesta merkityksellinen ura.


Joka aamu päätän, että annan sisäisen yksisarviseni kimaltaa. Niin myös tänään. Ja mitä isompi yksisarvinen, sitä pienempi peikko.Iloista naistenpäivää kaikille, etenkin yrittäjille!
67 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki