top of page
  • Olga Green

Growth, unohtumaton kokemus


Growth (2021)
Kuva: Zagryda Sandholm

Growth on unohtumaton kokemus. Pääsin työskentelemään ihailemieni viittomakielisten taiteilijoiden parissa. Growth oli minulle myös kuin eräänlainen teatterikoulu, sillä pääsin työryhmän kanssa tarkastelemaan ja tutkimaan näyttelijän- ja ohjaustyön primitiivisiä aineksia. Growthin työryhmän kanssa etsimme vastauksia, millaista on lavatyöskentely etenkin, kun annamme lavan olla kuuro. Millaista on näyttelijäntyö tai ohjaustyö, kun me kaikki annetaan kehomme olla kuuroja, eli kun saamme työskennellä lavalla kuuron kehon ehdoilla?

Tutkimusmatka omaan kehoon

Ennen Growthia tiesin, että projekti tullaan toteutumaan devising-menetelmällä ja tutkimuksellisella otteella. Minulle oli silti hienoinen yllätys, että ensimmäisillä harjoitusviikoilla keskityttiin tarkastelemaan lähinnä oman kehon läsnäoloa sekä omia elämänkokemuksia, ns. varsinaisen näyttelijäntyön sijasta. Joskus harjoituksissa seisoimme vain lavalla ja koetimme hahmottaa millä tavoin koemme tai aistimme ympäristömme ja kanssaihmisemme. Pohdimme sitä millaista on luonteva vuorovaikutus toisen kuuron maailman kokevan kehon kanssa. Tai mikä ei tunnu luontevalta. Kokeilimme myös viettää aikaa täysin pimeässä huoneessa, se oli jännä kokemus. Näillä viikoilla olimme työryhmän kanssa pohtineet aika paljon myös sitä, miten äänimaailmaan liittyvät normit ovat tuntuneet kehossamme tai minkälaiselta keho olisi tuntunut ilman normeja.


Myöhemmillä harjoitusviikoilla aloimme tarkastelemaan tutkimusaiheita myös ohjaustyön näkökulmasta. Kokeilimme ja tutkimme erilaisia tapoja miten kommunikoida kuurojen näyttelijöiden kanssa ohjaustyön aikana. Tässä vaiheessa meillä oli vain omat mielikuvituksemme rajoinamme, työskentely oli ollut sen mukaista. Käytännössä tutkimme siis miten erilaiset elementit voisivat toimia ohjauksellisina ohjeina tai kommunikointivälineinä varsinaisen viittomakielen ohella, kuten valomerkit, värähtelyt, kosketukset, haptiisit tai jopa tuoksut. Jotkut löydökset voisivat oikeasti toimia työkaluina viittomakielisessä ohjaustyössä, jotkut niistä antoivat mielenkiintoisia ideoita työstettäväksi tai tutkittavaksi syvemmin. Henkilökohtaisesti minulle oli suurta herkkua tutkia, miten askelten äänillä voitaisiin luoda erityyppisiä värähtelyjä ja mitä ne voisivat viestiä yleisölle tai muille kanssanäyttelijöille. Aivan viimeisillä viikoilla riitti haasteita, kun aloimme työstää Growthin näytelmän dramaturgiaa, sillä oli tarkoitus soveltaa erilaisia pohdintojamme näytelmään, ikään kuin tutkimusvastauksina. Lopputulos yllätti minut itsekin, vaikka itse olin mukana sitä tekemässä.

Vapautta olla äänekäs

Minulle Growth-projekti oli elämyksellinen kokemus ja minulla riitti sulattelemista pitkään seuraaville kuukausille. Sisäinen nörtti-minäni nautti projektin filosofisesta lähestymistavasta. Growth haastoi monia ajattelutapojani, kuten päästellä itseäni irti vanhoista tottumuksistani tai olettamuksista näyttelijäntyössäni. Koen, että Growth oli todella voimaannuttava ja vapauttava kokemus. Sain tehdä näyttelijäntyötä antamalla kuuron kehoni olla oma itsensä, äänekäs. Välittämättä äänimaailmaan liittyvistä normeista. Ensimmäistä kertaa lavalla koin saavani luvan kävellä omalla tavallani. Äänekkäästi. Ehkä välillä hiljaisemmin. Hengittää vapaasti ilman, että miettii millaiselta se kuulostaa. Silti kaikki se oli niin rauhallista ja kaunista. Koska Growthissa pääsin pohtimaan kehoani uudella tavalla, muodostui siitä myös sellaisten pehmeiden arvojen, kuten Deafhood, self love tai bodypositive, kiteyttämä kokemuskokonaisuus minulle. Erityisesti olen kiitollinen työskentelystä työryhmän kanssa, joka oli hirmu kiinnostavaa, sillä tulemme erilaisista taustoista, mikä toi syvyyttä kaikkeen tähän. Kuten ihmisiä on monenlaisia, myös kuuron näyttelijän kehokokemuksia on moninaisia.

Lämmin kiitos Growth-työryhmälle!

83 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page