VIITTOMAKIELINEN LASTENKULTTUURIHANKe LAKU

Taide-

maistiaiset

Tervetuloa LAKU-hankkeen taidemaistiaisiin! Täällä pääset tutustumaan eri taideharrastuksiin ja kokeilemaan löytyykö täältä oma lajisi. Viisi viittomakielistä taideopettajaa kertoo omasta taiteenalastaan ja kutsuu sinut mukaan testaamaan lajiaan.

Taipuuko jalkasi balettiaskeliin tai löytyykö sinulta levoton rumpukäsi? Tykkäätkö tarkastella maailmaa linssin läpi tai luoda omaa maailmaasi muiden nähtäville? Entä viihdytkö parrasvaloissa tai oletko kiinnostunut heittäytymään joksikin toiseksi?

Milma, Jussi, Juha-Miguel, Silja ja Aino vetävät lyhyen tuokion kukin vuorollaan Ursa Minorin YouTubessa sekä tällä www-sivulla. Lyhyihin taidetuokioihin voi osallistua mukaan omasta kotoa käsin ja tunnit voi katsoa uudelleen milloin itselle sopii.

Jos huomaat että taideharrastus on sun juttu, muistathan osallistua myös LAKU-hankkeen kyselyyn! Näin saamme arvokasta tietoa siitä millaisista harrastuksista ollaan kiinnostuneita ja missä. Samalla pääset vaikuttamaan siihen mitä omassa koti- tai lähikunnassasi voisi viittomakielellä harrastaa.

TUTUSTU opettajiin

LAKU -hankkeen taidemaistiaisissa pääset viiden viittomakielisen taideopettajan taidetuokioon. Tutustu tekijöihin maistiaisten takana, kun LAKUsta ennestään tutut taideopettajat Milma Räisänen, Juha-Miguel Peltomaa, Aino Laiho, Jussi Rinta-Hoiska ja Silja Ruonala kertovat omista taiteilijapoluistaan.

Milma.png

Moikka! Olen Milma, 24-vuotias espoolainen. Olen harrastanut monenlaista, muun muassa voimistelua, sirkuskoulua, musikaalitanssia, nykytanssia ja viimeisimpänä balettia.

 

Sittemmin harrastuksestani on tullut myös työ: olen toiminut helsinkiläisessä tanssikoulussa tanssinopettajana päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille.

 

Tanssi on aina ollut suosikki taide- ja harrastusmuotoni. Tanssi on siitä paras, että se sisältää lukuisia lajeja, joista löytyy varmasti kullekin sopiva ja innostava muoto. Toivotankin tanssin iloa sekä kokeilumieltä kaikille!

milma, tanssinopettaja

IMG-20200512-WA0045_edited.jpg

Lempiaineeni koulussa oli ehdottomasti kuvis. Olisin toivonut paljon enemmän kuvistunteja ja alakoulussa aloitinkin kuvataidekoulun Turussa, sillä ihailin taitavaa serkkuani. Joka viikko istuin siellä kolme tuntia yhdessä illassa hiilellä piirtäen, akryylilla maalaten ja savella veistäen.

 

Lukiossa osallistuin kaikkiin mahdollisiin vapaavalintaisiin kuviskursseihin. Oli mahtavaa suorittaa kuvataiteen lukiodiplomi: aiheenani oli vastataide, ikonimaalaus ja uskonnolliset symbolit.

 

Lopulta pääsin Hämeenlinnaan opiskelemaan lasi- ja keramiikkamuotoilua. Ammattikorkeakouluopintoihin kuului myös paljon kuvataidetta, kuten visuaalista historiaa ja luonnostelun harjoittelua. Siellä ensimmäisen kerran pääsin kokeilemaan digitaalista taidetta Adoben InDesign-ohjelmalla, mikä oli luksusta, mutta Paintillakin pärjään hyvin nykyään.

 

Tänä päivänä kuvataide on rakas ja terapeuttinen harrastus. Haaveilen omasta studiostani, jossa pääsen sotkemaan väreillä ja upottamaan käteni saveen. <3

Aino, Kuvataideopettaja

Kuvaaja%20Petteri%20L%C3%B6pp%C3%B6nen_e

Moikka! Olen Juha Miguel, 22-vuotias liikuntaa sekä arjen kohtaamisia rakastava toimintaterapiaopiskelija. Musiikki näytellyt minulle suurta roolia läpi elämän. Aloitin musiikkiharrastukseni neljän vuoden ikäisenä rumpujen soiton parissa. Rumpujen ollessa pääinstrumenttini olen päässyt tutustumaan

musiikissa erityisesti rytmiikkaan.

Olen myös mukana Käet Ylös! -nimisessä musiikkipedagogiikkaa hyödyntävässä työryhmässä, jossa rytmi on toiminut yhtenä sisältömme kantavista teemoista. Tässä leikkimielisessä työpajassa haluankin opastaa sinut rytmiikan saloihin käyttämällä instrumenttina omaa kehoa. Tule ihmeessä mukaan, sillä ainoastaan tarvitset matkaan mukaan hyvän mielen ja ripauksen heittäytymiskykyä!

Juha-Miguel, Musiikinopettaja

image4.jpeg

Moi! Olen Silja ja teatteri on ollut lähellä sydäntäni jo lukio-ajoista lähtien. 

Olen kokeillut vähän kaikenlaisia yksilölajeja, kuten nuorempana kilpailin telinevoimistelua, harrastin erilaisia tansseja ja parkouria. Aikaisemmin askartelin ja ompelin myös paljon. Viimeisimpänä tajusin silti, että tykkään tehdä vähän kaikenlaista. Päädyin teatteriin, sillä oivalsin, että voin yhdistää vähän kaikkea siinä! Eipä tarvinnut poistaa mitkään ne rakkaimmat harrastukset.

 

Viime vuosina olen omien projektieni lisäksi syventänyt taitojani kahdessa teatteriopistossa. Olen näytellyt, luonut ryhmän kanssa näytelmän, ohjannut näytelmää ja opettanut teatteria. Suosikkilajini teatterissa on fyysinen teatteri. Parasta teatterin tekemisessä on silti mielikuvituksen ja kehon rajaton käyttö, vuorovaikutus muiden kanssa, sekä naurun paljous.

Silja, teatteriopettaja

WhatsApp Image 2020-05-27 at 18.54.30.jp

Hei! Olen Jussi Rinta-Hoiska, alunperin Pohjanmaalta kotoisin oleva valokuvataiteilija. Innostuin valokuvauksesta, kun näin tätini valokuvaamassa upealla kamerallaan. Aina kun kävin mummoni ja pappani luona minulla oli tapana selailla heidän lukuisia valokuviaan. Sain ensikosketuksen omaan kameraan noin 20 vuotiaana. Pääsin muokkaamaan kuvia ja innostuin valokuvaamisesta todella paljon. Päätin hakea kansanopistoon, oppimaan valokuvauksesta lisää.

Pidän valokuvauksesta sillä saan ilmaistua minun sanomaani ja taidetta. En ole huippu kirjoittamaan suomenkielellä tai englanninkielellä, valokuvauksella saan ilmaistua mitä haluan sanoa.

Keskityn tällä hetkellä valokuvausnäyttelyyni. Käytän Nikonin kameraa, mutta nykyään keskityn enemmän filmikameran käyttämiseen. Filmikamera on 60-luvulta, merkki on Yashica. Filmikamera on haastavampi, sillä siinä pitää suunnitella paljon enemmän valokuvaa, ja sen takia pidän siitä. Tavoitteeni on tuoda hätkähdyttävää taidetta teille.

Jussi, valokuvausopettaja

lakua TUKEE

taike_vaaka_v2.png